Archief

2023
5e jaargang, 4 edities

No. 4, De nieuwe VijzelCourant

De herfstkou zit goed in de lucht. En de wereld staat in vuur en vlam. In de buurt zoeken we de warmte en geborgenheid op. Binnen in huis en in de vele publieke gelegenheden om ons heen. Wat een een mooi gemêleerd aanbod. We zitten hier toch wel erg goed.

Ondertussen gebeurt er in onze cirkel genoeg om in de gaten te houden en het erover te hebben. En dat doen we. De redactie is weer druk in de weer geweest om er verslag van te doen. Krijg je ook zin om te schrijven en de redactie te versterken? We horen het graag. Met meer mensen zijn we beter op de hoogte en weten we nog meer. Zo praten we elkaar rustig bij over de buurt via de krant wanneer de lezer het wil, thuis op de bank, aan de keukentafel of onderweg.

De bezorgers brengen de krant de regen en wind trotserend, niet de meest aantrekkelijke baan. Al een tijdje blijkt dat het rondbrengen wat teveel gevraagd is aan de jonge bezorgers. Ze krijgen niet goed de vaart te pakken om iedere brievenbus op tijd te voorzien door hun school- en privé verplichtingen.

We hebben hulp gezocht en gekregen van de daklozenkrant verkopers. We hopen met hen een goede start te maken in het bezorgen van de krant die voor herhaling vatbaar is.

We wensen je graag alvast: Fijne feestdagen en een goed nieuwjaar!

Voor nu, veel leesplezier en tot volgend jaar.

Namens de redactie, Helena van Gelder (hoofdredacteur).

Met dank aan hen die de krant mogelijk maken:
Samenwerkingen: Gemeente Amsterdam stadsdeel centrum, Stadsgoed, De Nederlandsche Bank
De adverteerders: rooshert, Vroom architekten, Mail & Female, café Krom, Body Spice, Buurtteam Amsterdam, Nyinga centrum, De Galerij, Kerstbomen Amsterdam, Centigo, prre* communicatie, THE GOOD GUYS, Jan Star Bloemen, Ons Amsterdam,
De medewerkers:
Erna van den Berg, Yolanda Bieckman (AFM), Melanie Dirkson, Carolus van Doornen, Reinier Gerritsen, Jolanda Janssen, Veerle Thoen, Paul Weller, Anja Verberne (eind redactie), Lulu van Dijkck (grafische vormgeving),
Illustraties Jeska Verstegen en Floris Tilanus.
Bezorging: McDonald, Delano, Isabelle Oosterling en Fauve Jelgersma.
Druk: Rodi Media, Diemen
Afwerking: After Press Group
Uitgever: prre*

No. 3, De nieuwe VijzelCourant

De zomer begon zo goed in juni met prachtig weer. Ongekende temperaturen lieten je bijna denken dat het onnodig was om op reis te gaan om van het buitenleven te genieten. Helaas sloeg het om en in juli en augustus viel heel wat regen.

Veel buurtgenoten vertrokken naar  landen om ons heen waar het juist weer extreem warm was. De verkoeling in het eigen land werd als zeer welkom ervaren bij thuiskomst. Inmiddels zit de kou weer in de grond en gaan we richting de herfst. We hopen op die mooie herfstdagen die Nederland zo eigen zijn voordat de winter inzet.

In de buurt zijn er feesten geweest en staan er weer heel wat op stapel. Mooi, dan zien we elkaar weer. Terwijl we genieten van onze eigen stad en elkaar bijpraten over de wat ons bezig houdt en de stand van zaken in de buurt. De redactie heeft deze zomer niet stil gezeten en doet daartoe een aftrap.

We hopen naar jullie zin, veel leesplezier en met herfstgroet,
namens de redactie, Helena van Gelder (hoofdredacteur).

Met dank aan hen die de krant mogelijk maken:
Samenwerkingen: Gemeente Amsterdam stadsdeel centrum, Stadsgoed, De Nederlandsche Bank
De adverteerders: rooshert, Vroom architekten, Mail & Female, café Krom, Body Spice, Buurtteam Amsterdam, OOPOEH, Bob Autowas, Geurwolkje, Biz Vijzel, prre* communicatie, studio Anna Mora.
De medewerkers:
Erna van den Berg, Yolanda Bieckman (AFM), Melanie Dirkson, Carolus van Doornen, Reinier Gerritsen, Jolanda Janssen, Titia de Voogt, Paul Weller, Anja Verberne (eind redactie), Lulu van Dijkck (grafische vormgeving),
Illustraties Jeska Verstegen en Floris Tilanus.
Bezorging: Hein Louwerse, Hannah Sijpkens, Isabelle Oosterling en Fauve Jelgersma.
Druk: Rodi Media, Diemen
Afwerking: After Press Group
Uitgever: prre*

No. 2, De nieuwe VijzelCourant

Nummer 2 is de lente editie. Waarin we de straten op gaan en elkaar ontmoeten. Op de terrassen, soms nog net te koud dus met een dekentje over de benen. Of tijdens de feesten die losbarsten: Oranje of juist niet en anders gekleurd. Verbindende muziek optredens bezoeken of kunst uitingen aanschouwen en elkaars tuinen bekijken. En serieuze gesprekken voeren met een koffietje erbij.

Wij, de redactie, duiken mee in de lente stroom en doen geïnteresseerd en kritisch verslag in de krant met tekst en beeld.

Heb je een reactie stuur die dan naar redactie@denieuwevijzelcourant.nl.
We horen het graag.
Alvast een mooie zomer & met zonnige groet,
Namens de redactie,
Helena van Gelder.

De redactie en medewerkers: Erna van den Berg, Yolanda Bieckman (AFM), Melanie Dirkson, Carolus van Doornen, Reinier Gerritsen, Jolanda Janssen, Anne Lammers (lay-out), Meike van der Ploeg, Monique Pols, Walther Schoonenberg, Veerle Thoen, Anja Verberne, Jeska Verstegen, Titia de Voogt, Paul Weller.
Bezorging: Hein Louwerse, Hannah Sijpkens.
Druk: Rodi Media, Diemen
Uitgever: prre*
Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Amsterdam stadsdeel centrum, Stadsgoed, en onze adverteerders: rooshert, delamar, De Galerij, Jan Star, café Mulder, Vroom architekten, Domus Magnus, Mail & Female, Het Stadsarchief, café Krom, Body Spice.

No. 1, De nieuwe VijzelCourant

De Nieuwe VijzelCourant is de krant van postcodegebied 1017 Amsterdam-centrum. Een kwartaaluitgave, met daarin artikelen over de buurt zonder de positieve kant uit het oog te verliezen.

We houden interviews met bijzondere buurtgenoten, maken verrassende reportages, schrijven over aparte bedrijven, jubilea, actualiteiten, voor de buurt historisch interessante onderwerpen en wat dies meer zij.

Editie 1 van 2023 lag uiterlijk week 8 op de mat bij de bewoners en ondernemers.


We kunnen niets zonder onze adverteerders & sponsers, we noemen ze graag: Bodyspice.nl, De Bazel, The Basement personal training, Theater De LaMar, Domus Magnus, gemeente Amsterdam, Rienier Gerritsen, Stichting Gijzelgracht, patisserie Holtkamp, cafe Krom, café Mulder, Ons Amsterdam, uitgever prre*, Stadsgoed Amsterdam, Jan Star, Floris Tilanus, mail & female, uitvaartbegeleiding rooshert, Jeska Verstegen, architectenbureau Vroom.

2022
4e jaargang, oplage 8.000

No. 4 De nieuwe VijzelCourant


Sfeervol

Ook tijdens de donkere dagen is onze stad zo mooi. Fotograaf Reinier Gerritsen bezocht De Nederlandsche Bank om van daaruit een foto in vogelvluchtperspectief voor ons te kunnen maken. Op het moment van overgang van daglicht naar nachtlicht, om u alvast in feestsfeer te brengen.

Wat zal het worden deze winter? Komt er sneeuw uit de lucht of ijs op de grachten? Hoe dan ook, het kan vriezen of dooien, wij wensen u alvast een mooi 2023. Met veel gezondheid en mooie tijden.

Met weinig trammelant – in uw huis, in de stad, in het land en wereldwijd. En met weer mooie Couranten. Er is zoveel te vertellen over postcodegebied 1017. Met zijn geschiedenis, de gebouwen, bijzondere mensen die er wonen, mooie verhalen die aandacht verdienen. Het blijft financieel lastig, met de stijgende kosten, om het allemaal rond te krijgen. Gelukkig krijgen we van u veel positieve reacties, en gaan we er weer voor. Tot volgend jaar.

De redactie

P.S.
Ook de afgelopen tijd hebben we donaties van vrienden ontvangen, veel dank daarvoor! Fijn dat ons werk zo gewaardeerd wordt.


We kunnen niets zonder onze adverteerders & sponsers, we noemen ze graag: Atelier ’t sieraad, Bodyspice.nl, Buurtteam Amsterdam, Cityoptiek, de Groenwinkel, Domus Magnus, gemeente Amsterdam, Stichting Gijzelgracht, Huid Medisch Centrum, JoeMerino, Kerstbomen Amsterdam, cafe Krom, Sjoerds Loekie, café Mulder, Ons Amsterdam, uitgever prre*, Stadsgoed Amsterdam, Jan Star, Jaski gallery Amsterdam, Taalhuis, Floris Tilanus, mail & female, uitvaartbegeleiding rooshert, architectenbureau Vroom.

No. 3 De nieuwe VijzelCourant

Vrij & genieten

Wat is het een mooie zomer in de stad. Op straten, pleinen en in grachten vieren we buurtfeesten, straatfeesten en verjaardagen. We maken boottochtjes met vrienden, familie en kennissen of duiken het theater of de bioscoop in. Omdat we het kunnen; het is allemaal in de buurt te vinden en te doen. Niet te vergeten één van de grootste Amsterdamse feesten, de Pride, brandde ook weer los – voor de 25e keer – met een recordaantal bezoekers. Is het feest op zijn toppunt geweest dit jaar?
We vragen het aan de mensen om ons heen. Iedereen leeft zijn eigen leven en heeft zijn eigen verhaal. Wij zoeken graag de verhalen op in onze bijzondere buurt met al die verschillende levens. Er zijn er genoeg, we schrijven ze op. In de hoop vrij van zorgen, vrij van regels, vrij van angst voor oorlog of corona door te kunnen gaan.

Veel leesplezier, de redactie. 

P.S.
Ook de afgelopen tijd hebben we donaties ontvangen, veel dank daarvoor!
Fijn dat ons werk zo gewaardeerd wordt.
We kunnen niets zonder onze adverteerders & sponsers, we noemen ze graag: Bodyspice.nl, Buffet van Odette, de Groenwinkel, gemeente Amsterdam, Hard Rock hotel / Café American, pateserie Holtkamp, Stichting Gijzelgracht, ABS, sociëteit Kring, cafe Krom, café Mulder, uitgever prre*, Stadsgoed Amsterdam, Jan Star, Floris Tilanus, mail&female, Movement Amsterdam, my home, uitvaartbegeleiding rooshert, BIZ Utrechtsestraat, architectenbureau Vroom, Biz Vijzel.

No. 2 De nieuwe VijzelCourant

Ups en downs

Half mei is de tweede editie van De nieuwe VijzelCourant bezorgd bij alle brievenbussen van Amsterdam-Centrum, postcodegebied 1017.

En wat is er een hoop gebeurd sinds het vorige nummer.
Grote dingen, op wereldniveau: Poetin verklaarde de oorlog aan Oekraïne, met desastreuze gevolgen. In ons eigen land zijn de cornamaatregelen afgeschaft. We kunnen samen weer de Tweede Wereldoorlog herdenken en vieren dat we in vrijheid leven. Koningsdag was een groot feest.
Ondertussen gaat het dagelijkse leven gewoon door, met al zijn ups en downs. De boodschappen worden duurder. Je bezuinigt hier en daar op elektriciteit. De ‘iepensneeuw’ dwarrelt zo je hal weer in. De toeristen zijn weer terug en de horeca draait op volle toeren.
We worden overvallen door kleine meevallers, ongelukken, geboorte en sterfelijkheid. En er komt een straatfeest, voor de Vijzelstraat, om alsnog te vieren dat-ie eind december helemaal was opgeknapt. Er zijn allang weer nieuwe straten opgebroken. Dat belooft nog heel wat feestje.

We maken de krant met veel plezier. En zijn trots op de uitbreiding van ons team. Zij dragen bij met veel liefde voor het vak en gaan enthousiast aan het werk om kleur te geven aan het leven met verhaal en beeld om ons heen.

Ook de afgelopen tijd hebben we donaties ontvangen, veel dank daarvoor!
Fijn dat ons werk zo gewaardeerd wordt.
We kunnen niets zonder onze adverteerders & sponsers, we noemen ze graag: Floris Tilanus, de Boomspijker, de Groenwinkel, Stichting Gijzelgracht, ABS, café mulder, bodyspice.nl, prre*, Stadsgoed amsterdam, mail&female, architectenbureau Vroom, Jan Star, gemeente Amsterdam

We wensen iedereen veel leesplezier,
De redactie.

No. 1 De nieuwe VijzelCourant, 2022

En het eerste nummer is weer de buurt rond gegaan. Voor mensen buiten de buurt is nu ook digitaal in te zien waar we verhaal haalden.

We struinden de straten af op zoek naar hoe het initiatief de Kapsalon van de Kleine Komedie is verlopen. Kan het schaken wel doorgaan op het Max Euweplein? Hoe ervaart een jonge filmploeg onze buurt? De verbouwing van De Nederlandsche Bank bezorgde Felix Rottenberg een avontuur. De buurtboekenkasten lopen goed in de buurt, wie zitten daar achter. De oudste speeltuin van Nederland, U.J. Klaren krijgt een permanent gebouw; waarom nu pas? Hanneke Groenteman houdt niet van toneelspel in het dagelijkse leven en legt dat uit. Mooie gevelreclame in Amsterdam in kaart gebracht. Ig Henneman is tot ridder geslagen, ze vertelt ons hoe dat gekomen is. Marianka Halters naait de mooiste kostuums in haar atelier en stapt met haar verhaal even uit de coulissen. Bakken groen voor de bijen en vlinders, een buurtbewoner treft zijn voorbereidingen. De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt ons voor de crypto’s. En… Marcelle kookt sous vide thuis. We sluiten af met een borrel bij café de Wetering.

Kortom de antwoorden en onderbouwingen vind je in de krant, veel leesplezier.

Mede mogelijk gemaakt door de adverteerders:
NextFin, FlorisTilanus, Gijzelgracht.nl, De Nederlandsche Bank, atelier ’t sieraad, Aurora, BODYSPICE, prre*, café-Mulder, Leidseplein, architectenbureau Vroom, Jan Star, gemeente Amsterdam, abs actual Business Services, Mail & Female, NEL, patisserie Holtkamp, Utrechtsestraat, De Nederlandsche Bank, café restaurant De Bazel, De Groenwinkel, Huid medisch centrum, mail en female, Douglas Delights.

En onze vaste sponsors, Stadsdeel Centrum, Stadsgoed NV, jojanssen producties & prre*

2021
3e jaargang, oplage 7.000

no. 4 De nieuwe VijzelCourant, 2021

Editie vier, wel 40 pagina’s, is half november door alle brievenbussen van postcode 1017 gegaan. Onze bezorgers brachten daarmee ontspanning, inzicht in wat speelt, wat gaat komen en wat is geweest in Amsterdam-Centrum.

Het is de laatste editie van 2021 die we met veel plezier hebben gemaakt. Een fijne groep redactieleden en medewerkers zijn met veel liefde voor het vak enthousiast aan het werk gegaan om deze, soms wat sombere dagen, kleur te geven met verhaal en beeld om ons heen.

We hebben weer een donatie ontvangen, veel dank daarvoor!
Fijn dat ons werk zo gewaardeerd wordt.
We wensen iedereen veel leesplezier
en heerlijke feestdagen samen.
Tot in het nieuwe jaar, zorg goed voor elkaar, De redactie.

We kunnen niets zonder onze adverteerders & sponsers, we noemen ze graag: NextFin, NieuwAmsterdamshuys.nl, FlorisTilanus, Gijzelgracht.nl, ABS, atelierhetsieraad.nl, Aurora, cafemulder.eu, bodyspice.nl, prre*, café-Mulder, www.stadsgoed.amsterdam, kerstbomenamsterdam.nl, mail&female, Freshslaap, airbnb, Leidseplein, museum Van Loon, architectenbureau Vroom, Tinkerbell, Jan Star, PianoServices, Domus Magnus, Sportcity, brasserie NEL, gemeente Amsterdam

no. 3 De nieuwe VijzelCourant, 2021

Editie drie geeft je, naast ontspanning, weer inzicht in wat speelt, wat gaat komen en wat is geweest in postcode 1017 van Amsterdam-Centrum. We hebben ook deze editie met veel plezier gemaakt en ons goed kunnen uitleven in onze verschillende professies. Wat zijn we met een fijne groep redactieleden en medewerkers. Allen hebben liefde voor het vak en gaan enthousiast erop uit om verhaal te halen.

We kunnen niets zonder onze adverteerders, veel dank aan:
Patiserie Holtkamp, BIZ Utrechtsestraat, Café Mulder, Bodyspice, Valuas Zorggroep, Nexfin, airbnb, architectenbureau Vroom, Bloemist Jan Star, atelier ’t Sieraad, speelgoedwinkel Gone with the wind (aangeboden door een De nieuwe VijzelCourant lezer, dank!), Mail & Female, Domus Magnus.
En natuurlijk onze vaste sponsors:
Stadsgoed NV en de Gemeente Amsterdam, stadsdeel Centrum

En… de eerste donateurs hebben een spontane donatie gedaan voor het leesplezier, zoals ze dat omschreven. Fijn dat ons werk zo gewaardeerd wordt.
We wensen iedereen veel leesplezier.
De redactie.

no.2 De nieuwe VijzelCourant, 2021

De tweede editie van de papieren krant is voor Pinksteren overal bezorgd in het postcodegebied 1017, centrum Amsterdam. Onze bezorgers, zie ook ‘Over ons’, brachten alle huishoudens tweeëndertig pagina’s vol met nieuws, interviews, historie en meer over de 1017-buurt.

Met dank aan: Mail & Female , Nicolaas IJzerwaren, De Nederlandsche Bank, Bodyspice, cafe – restaurant De Bazel, Aurora Kontakt, café Mulder, rederij Prinsengracht, Stadsgoed, Biz Utrechtsestraat, architectenbureau Vroom , Nieuw Amsterdams Huys, Gemeente Amsterdam en Stadsgoed NV.

no.1 De nieuwe VijzelCourant 2021

De eerste editie van 2021 staat weer boordevol mooie, leuke en boeiende verhalen. Zo is er aandacht voor het project de gezichten van Amsterdam van Antoinette Taillie. In de Vijzelstraat duren de werkzaamheden aan de bruggen en de Rode Loper nog even voort. Stadsherstel redt al 65 jaar panden van de sloop. De wedstrijd om de mooiste winteretalage in de Utrechtsestraat werd gewonnen door  The Archive Store. De fototentoonstelling de Sandwichshow komt wandelend naar je huis. De dames van Tesselschade Arbeid Adelt vertellen dat ze nog steeds actief zijn en met de tijd mee gaan. Ton Schimmelpennink spreekt met schrijfster Jeska Verstegen over haar boek ‘Ik zal je bewaren’. Peter de Jonker laat weten hoeveel werk het is om het Amstelveld op orde te houden. Hans Vos beschrijft hoe het is om een hond te hebben; de geluksvogel mag wel na 21.00 uur naar buiten. Gezins- en relatietherapeute Roefke Carmiggelt-Polak  praat over eenzaamheid in coronatijd. Felix Rottenberg vraagt patisserie Holtkamp, toch wel een beetje met klem, om de bonbon Linda haar oorspronkelijke naam terug te geven: Annette. De geschiedenis van de  Lijnbaansgracht wordt onder de loep genomen door Nanda Lowitz en Mike Schellekens, zo horen we waar de benaming achterbuurt vandaan komt. Paul Weller laat ons de huizen om ons heen beter kennen. Woonbootbewoner Gijs Oliemans vertelt hoe je een sedumdak boven je hoofd kan krijgen en hoe dat bevalt. En wist u waarom het hoofd van P.C. Hooft op de hoek van de Keizersgracht met de Leidsestraat in de gevel zit? We brengen een bezoek aan pilatesstudio Bodyvita en gaan aan tafel met Marcelle Simon Thomas, die haar grenzen verlegt met gouden sprinkhanen. Onno de Weerd van Karasu weet alles van Japanse koksmessen. Het onderhoud aan de kademuren door de jaren heen wordt in beeld gebracht. En we sluiten af met een koffietje – of iets anders – bij NEL.

Met dank aan: patisserie Holtkamp, Mail & Female , Floris Tilanus, Stadsgoed, Biz Utrechtsestraat, architectenbureau Vroom, Meat & Greek, Domus Magnus, , Nieuw Amsterdams Huys, restaurateur Wassily Khudyakov (website in onderhoud), Stichting Philomela, de klusbakfietsGemeente Amsterdam Stadsgoed NV. En in Winkelen aandacht voor: Gone with the wind, sieraden van Blou, Robin Uitgaansmode.

2020
2e jaargang, oplage 7.000

no. 4 De nieuwe VijzelCourant, 2020

De vierde en laatste editie van 2020 is in week 47 verspreid in Amsterdam-Centrum. Een extra dikke met 32 pagina’s. In dit nummer onder andere aandacht voor de vernieuwing van de bruggen in de Vijzelstraat. Een interview met buurtbewoner Willem van Bennekom door Ton Schimmelpennink. En een gesprek met Marjolein Bierens over haar boek Hotel Schiller, dat zich afspeelt in het interbellum. Redacteur Jeska Verstegen zoekt naar de verborgen groene wereld in de stad en doet daarvan verslag. Jolanda Janssen geeft een overzicht over ‘de volhouders’, ondernemers die 50 jaar of langer in het centrum gevestigd zijn. En natuurlijk lokaal nieuws zoals de renovatie van de De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein. Dat allemaal naast de vaste rubrieken als agenda, zo was het toen / zo is het nu, citaat van de straat en shoppen.

Met dank aan: Floris Tilanus, Stadsgoed, De Nederlandsche Bank, Het Leidseplein, eetcafe de Fles, Tinkerbell, Utrechtsestraat, Ping He art, uitgeverij Meulenhoff, architectenbureau Vroom, Bodyspice, Meat & Greek, Aurora, Domus Magnus, Jan Star, Kwekerij De Rooversbroek, Kerstbomen Amsterdam, Mail & Female, fysiotherapiepraktijk Hans van Rijswijk

no. 3 De nieuwe VijzelCourant, 2020

De derde editie van De Nieuwe VijzelCourant van 2020 is in week 32 verspreid in Amsterdam-Centrum tussen de Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht. In dit nummer onder andere aandacht voor de markt op het Amstelveld, trouwe bezoekers van café Krom, Friends of Art verandering van naam maar dezelfde mooie ansichtkaarten en posters aan de Keizersgracht, Schaken op het Max Euweplein, toerisme in Amsterdam, verborgen parels bij het Stadsarchief, haar laten knippen bij de kappersakademie, de krentenbol van columnist Felix Rottenberg en mooi recept van restaurant Senses.
Dat allemaal naast de vaste rubrieken: agenda, zo was het toen / zo is het nu, citaat van de straat, shoppen en een prachtige illustratie van Floris Tilanus.

no. 2 De Nieuwe VijzelCourant, 2020

De tweede editie van De Nieuwe VijzelCourant van 2020 is in week 18 verspreid in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht. De verschijningsdatum hebben we met een paar weken vervroegd in verband met het coronavirus. Het leek ons juist in deze tijd fijn om buurtberichten op de mat te vinden. In dit nummer onder andere aandacht voor de sluiting van boekhandel Schimmelpennink, de start van de bouw van de Vijzelgrachtgarage, 100 jaar cafe Mulder, de glas-in-loodramen van het Paradiso, de historie van het Cineac-gebouw, wonen op een filmset, een expert in slaap,  en RainCouture. Rain Couture en de renovatie van de De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein.
En natuurlijk weer de vaste rubrieken als agenda, zo was het toen / zo is het nu, citaat van de straat en shoppen.

no. 1 De Nieuwe VijzelCourant, 2020

De eerste editie van het jaar 2020 is in week 8 verspreid in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht. We lichten er wat onderwerpen uit: renovatie van de De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein. Mezzosopraan Merel Huizinga, won de prijs Amsterdammer van het Jaar 2019. Restaurant Pasta e Basta, die dit jaar zijn 25 jaar jubileum viert en een recept deelt. Ton Schimmelpennink van boekhandel Schimmelpennink vertelt over de gevallen mannen op het Weteringcircuit op 12 maart 1945. En zoveel meer.

De eerste editie van het jaar 2020 is in week 8 verspreid in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht. We lichten er wat onderwerpen uit: renovatie van de De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein. Mezzosopraan Merel Huizinga, won de prijs Amsterdammer van het Jaar 2019. Restaurant Pasta e Basta, die dit jaar zijn 25 jaar jubileum viert en een recept deelt. Ton Schimmelpennink van boekhandel Schimmelpennink vertelt over de gevallen mannen op het Weteringcircuit op 12 maart 1945. En zoveel meer.

2019
1e jaargang

no. 4 De Nieuwe VijzelCourant, 2019De laatste editie van het het jaar is verspreid in de eerste week van december 2019 in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht. Met in dit nummer onder meer aandacht voor de verhuizing van Galerie Lieve Hemel. Boekrecensie van boekhandel Schimmelpennink. Stichting Gijzelgracht is in ruste gegaan nu de metro Noord/Zuidlijn een jaar soepel loopt. Illustrator Floris Tilanus tekende 1001 nacht in de Utrechtsestraat eind november en pakt het in januari weer op. Interview: Leve de Leidse, waar het fijn wonen is. We kijken met Historie bij het Deutzen Hofje. Fotoreportage zo was het toen / zo is het nu: de Reguliersgracht. En als bijzondere buurtgenoot Cees Schreurs aan het woord. Reportage over het Seemannsheim en het Stadsdorp Wetering+ . Shoppen in de buurt: vitamines bij The Natural Health Compagny, mannenkleding bij Black Body. Mooie klusspullen bij IJzerhandel Filet en een trui tegen de kou bij in Amsterdam we trust. Tot slot een mooie olie van Casa Del Gusto. En… in de rubriek uit het vat laten we ons verrassen door antieke wijnen bij Antique Wines Amsterdam in de Weteringbuurt. Ook voor een enkele bloem kan je terecht bij Flowers loves me in de Kerkstraat, vertelt Byoungsung in het ondernemersportret. Voor van lijf en leden brachten we een bezoekje aan de City Street Spa. Dan gaan we de keuken in met een heerlijk recept voor degenen die knoflook niet schuwen van Garlic Queen. Tot slot: hoe smaakt de koffie bij Village Bagels en welke kranten zijn er? Je leest het in onze krant die daar ook ligt.

no. 3 De Nieuwe VijzelCourant, 2019

Verspreid vanaf 29 augustus 2019 in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht. Met in dit nummer onder meer aandacht voor de sluiting van Panini aan de Vijzelgracht. Boekrecensie van boekhandel Schimmelpennink. Reportage over Veilinghuis de Zwaan. Stadshoning te koop bij het Mercure Hotel. Shoppen: fietsbellen van Het Zwarte Fietsenplan, luxe luchtje bij A.A. Knoop Antiques, Decoration & Fine Arts, Delfts blauwe tegels bij Kramer, fijne windmolen van Tinkerbell en mooi papier bij Vlieger. En weet wat onder de kurk zit, weet je het niet vraag het Van Bakel & Cavé wijnhandel. En een heerlijk recept voor de ceviche van zeebaars van visrestaurant John Dory. Hoe smaakt de koffie bij Morlang en welke krant is er te lezen? En zoveel meer, veel plezier ermee.

no. 2 De Nieuwe VijzelCourant, 2019


Verspreid begin juni 2019 in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht.

no. 1 De Nieuwe VijzelCourant, 2019

Verspreid eind februari 2019 in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht.

De oplage was 6.000 exemplaren.

Verspreid eind februari 2019 in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *