De nieuwe VijzelCourant no. 2, 2024

Cover De nieuwe VijzelCourant no. 2, 2024

Eindelijk begint het voorjaar zich te laten zien.
Maart en april gaven ons wisselend weer.
Zo ook de dagen die achter ons liggen. Zo was het Koningsdag en hingen de vlaggen met wimpel uit.
Om niet lang daarna de vlag halfstok in de standaard te zien.

Op verschillende plekken kwamen we bij elkaar om stil te staan bij de oorlogsslachtoffers. Precies om acht uur hielden de trompetklanken op en gingen de lantarens aan. Toepasselijk vielen er zachte regendruppeltjes. Ze vielen omdat er elke dag steeds meer oorlogsslachtoffers bij komen in de wereld, geen beste wereld. En wij? Wij hebben het goed, leven in vrijheid en laten de volgende dag de vlag weer wapperen, zonder wimpel volgens de etiquette, en vieren Bevrijdingsdag met een groot concert op de Amstel.

Wij mogen schrijven over wat we willen. Voor deze editie ging ik op stap met Agnes, ons nieuwe redactielid, naar het kantoor van Stichting De Kindertelefoon. Een mooi onderwerp, waarvoor te weinig de aandacht is de laatste jaren maar waarnaar onverminderd druk gebeld en geschat wordt door de kinderen. Samen reizen met Agnes leert mij haar ook beter kennen. Ze vindt het schrijven voor de krant zo leuk, ze vertelt dat ze er energie van krijgt. Ze is al bezig met een artikel voor de volgende editie. Als ik naar haar stralende gezicht kijk merk ik dat ik weer energie van haar krijg. Zoals ik dat ook krijg als alle redactiestukken en -beelden binnenlopen en zo geduldig geredigeerd worden. We hebben een mooi team van onmisbare oudgedienden en jonge enthousiaste leden. Een redactie die alleen samen een mooie krant kan maken. Ik denk dat het weer gelukt is. We hopen dat jij die ervaring deelt.

Zij die het mogelijk maakten:
De redactie medewerkers:
Helena Arntz, Sebastiaan van Beek, Erna van den Berg, Yolanda Bieckman (AFM), Aad Doorduijn, Delano, Carolus van Doornen, Mc Donald, Gerrit Eijkelboom , Cafe Eijlders- Paul Lokkerbol, Reinier Gerritsen, Jolanda Janssen, Marleen Jansen, Pamela Kalkman, Maartje Thoen-Houben, Red Light Jazz – Taboe, Isabel Kleijne (DNB), Veerle Thoen, Bowie Verschuren, Paul Venema, Jeska Verstegen, Paul Weller, Agnes Zenta.
Anja Verberne (eind redactie), Lulu van Dijck (grafische vormgeving),
Illustraties Jeska Verstegen en Floris Tilanus.
Bezorging: McDonald, Delano.
Drukwerk: Rodi rotatiedruk
Afwerking: After Press Group
Uitgever: prre*

De Samenwerking met de Gemeente Amsterdam stadsdeel centrum, Stadsgoed, en De Nederlandsche Bank.

En de adverteerders: Amsterdam Mon Martre, Domus Valuas, John Dory visrestaurant, rooshert, Vroom architekten, Mail & Female, De Galerij, Patteserie Holtkamp, café Krom, Body Spice, prre* communicatie, My home, De Amsterdamse Salonvloot, Jan Star Bloemen, The Basement fitness,

Editie no. 1, winter 2024

Een vliegende start voor de redactie dit jaar. Enthousiaste dames Pamela Kalkman, documentary maker / journalist, en Helena Arnz, schrijver, zijn aan de redactietafel geschoven.
Alsook Clara Prado, zij loopt stage bij ons en loopt over van ideeën en zin. We zijn erg blij met hun komst en mooie bijdragen. In het menu over ons stellen zij zich voor. Onze nieuwe bezorgers, McDonald en Delano, waren net eerder, zij zorgden dat editie vier bij iedereen onder ogen kwam vorig jaar .

Wie je ook spreekt om ons heen, de liefde voor ons deel van de stad is de gemeenschappelijke deler. Het lijkt wel alsof het steeds sterker wordt. We koesteren wat we hebben. We weten, als het wegvalt is het bijna onmogelijk om de sfeer weer terug te krijgen. In de krant interviews en nieuws over bekende en minder bekende mensen. En we kijken naar de panden. Hoe gaat de renovatie bij de Nederlandsche Bank? Het voormalig Walen Weeshuis, wat gaat het worden? Kortom meer dan genoeg om een volle editie te bezorgen.

En zo lopen we samen de lente in. We gaan weer genieten van de warme zonnestralen, die over de straten worden uitgestrooid, en spontane bijpraat ontmoetingen. En de nieuwtjes die we dan horen, die zijn voor de volgende editie.

Iedereen een mooie lente om van te genieten, dan doen wij dat ook.
Namens de redactie, Helena van Gelder.

Met dank aan hen die de krant mogelijk maken:
Samenwerkingen: Gemeente Amsterdam stadsdeel centrum, Stadsgoed, De Nederlandsche Bank
De adverteerders: rooshert, Vroom architekten, Mail & Female, café Krom, Body Spice, Buurtteam Amsterdam, prre* communicatie, Nieuw Amsterdams Huys, Typetuin, Jan Star Bloemen, The Basement fitness

De redactie medewerkers:
Helena Arntz, Erna van den Berg, Yolanda Bieckman (AFM), Evert-Jan Boot, Carolus van Doornen, Reinier Gerritsen, Jolanda Janssen, Pamela Kalkman, Marcelle Meulen, Adry van der Meulen, Bert Nap, Clara Prado, Maartje Thoen-Houben, Isabel Kleijne (DNB), Veerle Thoen, Paul Weller, Elise (in het wilde weg)
Anja Verberne (eind redactie), Lulu van Dijck (grafische vormgeving),
Illustraties Jeska Verstegen en Floris Tilanus.
Bezorging: McDonald, Delano.
Drukwerk: Rodi rotatiedruk
Afwerking: After Press Group
Uitgever: prre*