Over ons

De nieuwe VijzelCourant is een buurtkrant gericht op bewoners en ondernemers, van alle leeftijden, opleidingsniveau’s en status, die op de hoogte willen blijven van wat er in hun buurt speelt. Met goede verhalen over ontwikkelingen in de buurt, gemeentelijke plannen, nieuwe zaken, mooie initiatieven en bijzondere mensen.

De nieuwe VijzelCourant is een voortzetting van de VijzelCourant (2011-2018), die verscheen in en rond de Vijzelstraat en -gracht en in het leven was geroepen om tijdens de bouw van de Noord/Zuidlijn de ondernemers en bewoners van de Vijzelgracht en -straat te informeren en de cohesie vast te houden, en van het WéVé Nieuws (2000 – 2010), het magazine van buurtvereniging Weteringbuurt met info over de bouw van NoordZuid/lijn metrostation Vijzelgracht en buurtactiviteiten.

Het verspreidingsgebied is grofweg het gebied tussen Amstel en Leidsestraat en tussen Singelgracht en Singel, met de buurten Weteringbuurt, Noorderbuurt, Leidseplein, Rembrandtplein, Den Texbuurt, Amstelveld, Kerkstraat, Weteringschans, Utrechtsebuurt, Reguliersbuurt, Van Loonbuurt, Spiegelkwartier.

De krant, die vier keer per jaar verschijnt, wordt gemaakt door een professioneel team, dat wordt bijgestaan door vrijwilligers, en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam, Stadsgoed NV en onze trouwe adverteerders.

Wie zijn wij, op alfabetische volgorde?

redactielid De Nieuwe VijzelCourant Erna van den Berg

Erna van den Berg, redactielid

Vrees dat ik de oudste medewerker ben van De nieuwe VijzelCourant. Geboren voor de Tweede Wereldoorlog, weliswaar acht dagen, maar toch. Inmiddels 19 jaar gepensioneerd na dertig werkzame jaren op de redactie van de Volkskrant. Daar deed ik mode, stadsredactie, ingezonden brieven en eindredactie van verschillende bijlages. Een prachtige baan bij een mooi dagblad. Na mijn vertrek in 2002 heb ik met vriendin Henriette Klautz twee kookboeken gemaakt: Kokende mannen, Kokende vrouwen en vervolgens Opa’s en oma’s van nu.

Het leuke van af en toe een stuk schrijven voor De nieuwe VijzelCourant vind ik het werken met jonge, enthousiaste medewerkers.

De nieuwe VijzelCourant, hoofdredacteur Helena van Gelder

Helena van Gelder, hoofdredactie

Heel mijn leven laat ik me graag meenemen in de verhalen van anderen. Door grote interesse in wat mensen doen, hen beweegt, wat hun passie is en waar hun kwaliteiten liggen. Als het publiekelijk gedeeld mag worden is de De nieuwe VijzelCourant een mooi podium. Betrokkenheid met de buurt met postcode 1017 is er al heel wat jaren. Als hoofdredacteur van het WéVé Nieuws (10 jaar), bestuurslid & voorzitter van speeltuin U.J. Klaren (5 jaar) en Crea-juf op de basisschool de Kleine Reus (10 jaar).

Vanuit mijn vak, grafisch ontwerper en tekstschrijver is de samenwerking met Jolanda Janssen (journalistieke achtergrond) een goede basis voor het uitgeven van De nieuwe VijzelCourant. Mijn bedrijf, prre* van Gelder, is opgericht in 1988 in Delft.

initialen DnVC De nieuwe VijzelCourant

Reinier Gerrisen, fotograaf

Hoofdredacteur De nieuwe VijzelCourant Jolanda Janssen

Jolanda Janssen, redactielid

Van jongs af aan schrijf ik over wat er om me heen gebeurt, wat ik zie en wat ik meemaak. Ik woon sinds 1979 in Amsterdam en ben sindsdien ook werkzaam in de journalistiek; ik heb jarenlang op de redactie van De Telegraaf gewerkt en sinds 2010 ben ik freelancer. Sinds 1996 woon ik samen op de Vijzelgracht.

Vanuit de gedachte dat er vanwege alle perikelen met de aanleg van de Noord/Zuidlijn een verbindend element moest komen in de buurt, werd in 2011 de VijzelCourant in het leven geroepen, waarvan ik hoofdredacteur werd. Toen de subsidie daarvoor ophield, bedachten Helena en ik dat we met onze gecombineerde ervaring misschien best wel eens een mooie doorstart zouden kunnen maken. Dikker, uitgebreider, en voor een grotere buurt. Ik schrijf artikelen en interviews en fotografeere.  Daarnaast organiseer ik het afvalprikken iedere eerste vrijdag van de maand.

initialen DnVC De nieuwe VijzelCourant

Lulu van Dijck, grafisch vormgeefster

initialen DnVC De nieuwe VijzelCourant

Meike van der Ploeg redactielid

initialen DnVC De nieuwe VijzelCourant

Felix Rottenberg, columnist

initialen DnVC De nieuwe VijzelCourant

Melanie Dirkson, redactielid

initialen DnVC De nieuwe VijzelCourant

Veerle Thoen, medewerker

Illustrator De nieuwe VijzelCourant Floris Tilanus

Floris Tilanus, illustrator

Floris Tilanus (1966) tekent al vanaf zijn prille jeugd. Hij werkt als illustrator voor bijvoorbeeld De Groene Amsterdammer, Het Parool en het Advocatenblad – en De Nieuwe Vijzelcourant, natuurlijk. Floris debuteerde in 2017 met het prentenboek Keizer Karel Verliefd. Ook verschenen Zoals het is en drie geïllustreerde klassiekers: De Fabels van La Fontaine, de Metamorfosen van Ovidius en De Vertellingen van Duizend en één Nacht. Bij het verschijnen van Zoals het is (én later de 1001-nacht weer) tekende hij op een schutting in de Utrechtsestraat. Die tekening werd uiteindelijk drie bij zeven meter en is nu te zien in het AMC. Werk van Floris kan je volgen op zijn instagram account.

redactielid De nieuwe VijzelCourant Anja Verberne

Anja Verberne, redactielid

Zesentwintig jaren geleden verhuisde ik in een impuls van Eindhoven naar Amsterdam. Het was tijd voor iets nieuws. Mijn eerste confrontatie met ‘de Amsterdammer’ was in mijn latere stamkroeg waar een arrogante bal vroeg: “Anja wat doe jij eigenlijk?”. Waarop ik zei: “Ik geef Nederlands”.  Zijn antwoord: “Schriftelijk zeker!“ Tja, dat Brabants hè. Ik moest hier hartelijk om lachen, wat dan weer niet zijn bedoeling was. Nooit spijt gehad van mijn onbesuisde beslissing en ik heb nooit geprobeerd van mijn Brabantse tongval af te komen.  Sinds mijn pensioen 6 jaar geleden geef ik met veel plezier les aan nieuwkomers. Sinds een paar jaar werk ik ook als vrijwilligster voor De nieuwe VijzelCourant. Ik schrijf soms een stukje en doe de eindredactie. Het leek mij een leuke manier om mijn buurt en buurtbewoners beter te leren kennen. En dat heb ik goed gezien.

redactielid De nieuwe VijzelCourant Jeska Versteeg

Jeska Verstegen, redactielid

Jeska Verstegen is auteur en illustrator en woont in het centrum van de stad.

De tekeningen en verhalen trekken bijna letterlijk aan haar voorbij, ze vangt de beelden graag met zwarte inkt op papier.

Ze werkte mee aan veel uiteenlopende projecten. Haar opdrachtgevers zijn onder andere Querido Uitgeverij, WPG uitgevers, VPRO gids, NOT, Gottmer, Hoogland & van Klaveren. In 2020 verscheen haar eerste jeugdroman: Ik zal je bewaren uitgegeven door Querido. Deze titel is vertaald en zal uitkomen in Amerika, Australië en Nieuw Zeeland. Jeska neemt interviews voor haar rekening in De nieuwe VijzelCourant. “Het is werkelijk heerlijk om mooie gesprekken te mogen voeren met inspirerende, begeesterde en creatieve mensen.”

initialen DnVC De nieuwe VijzelCourant

Wolbert Vroom, medewerker

Paul Weller, medewerker

Nick, Titus, Olivier en Antonie, de bezorgers

Olivier, Antonie, met de jongste bezorgers Pepijn en Gilles,
augustus 2022.