Archief

2021,
3e jaargang, oplage 7.000

no.1 De nieuwe VijzelCourant

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

De eerste editie van 2021 staat weer boordevol mooie, leuke en boeiende verhalen. Zo is er aandacht voor het project de gezichten van Amsterdam van Antoinette Taillie. In de Vijzelstraat duren de werkzaamheden aan de bruggen en de Rode Loper nog even voort. Stadsherstel redt al 65 jaar panden van de sloop. De wedstrijd om de mooiste winteretalage in de Utrechtsestraat werd gewonnen door  The Archive Store. De fototentoonstelling de Sandwichshow komt wandelend naar je huis. De dames van Tesselschade Arbeid Adelt vertellen dat ze nog steeds actief zijn en met de tijd mee gaan. Ton Schimmelpennink spreekt met schrijfster Jeska Verstegen over haar boek ‘Ik zal je bewaren’. Peter de Jonker laat weten hoeveel werk het is om het Amstelveld op orde te houden. Hans Vos beschrijft hoe het is om een hond te hebben; de geluksvogel mag wel na 21.00 uur naar buiten. Gezins- en relatietherapeute Roefke Carmiggelt-Polak  praat over eenzaamheid in coronatijd. Felix Rottenberg vraagt patisserie Holtkamp, toch wel een beetje met klem, om de bonbon Linda haar oorspronkelijke naam terug te geven: Annette. De geschiedenis van de  Lijnbaansgracht wordt onder de loep genomen door Nanda Lowitz en Mike Schellekens, zo horen we waar de benaming achterbuurt vandaan komt. Paul Weller laat ons de huizen om ons heen beter kennen. Woonbootbewoner Gijs Oliemans vertelt hoe je een sedumdak boven je hoofd kan krijgen en hoe dat bevalt. En wist u waarom het hoofd van P.C. Hooft op de hoek van de Keizersgracht met de Leidsestraat in de gevel zit? We brengen een bezoek aan pilatesstudio Bodyvita en gaan aan tafel met Marcelle Simon Thomas, die haar grenzen verlegt met gouden sprinkhanen. Onno de Weerd van Karasu weet alles van Japanse koksmessen. Het onderhoud aan de kademuren door de jaren heen wordt in beeld gebracht. En we sluiten af met een koffietje – of iets anders – bij NEL.

Met dank aan: patisserie Holtkamp, Mail & Female , Floris Tilanus, Stadsgoed, Biz Utrechtsestraat, architectenbureau Vroom, Meat & Greek, Domus Magnus, , Nieuw Amsterdams Huys, restaurateur Wassily Khudyakov (website in onderhoud), Stichting Philomela, de klusbakfietsGemeente Amsterdam Stadsgoed NV. En in Winkelen aandacht voor: Gone with the wind, sieraden van Blou, Robin Uitgaansmode.

2020,
2e jaargang, oplage 7.000

no. 4 De nieuwe VijzelCourant

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

De vierde en laatste editie van 2020 is in week 47 verspreid in Amsterdam-Centrum. Een extra dikke met 32 pagina’s. In dit nummer onder andere aandacht voor de vernieuwing van de bruggen in de Vijzelstraat. Een interview met buurtbewoner Willem van Bennekom door Ton Schimmelpennink. En een gesprek met Marjolein Bierens over haar boek Hotel Schiller, dat zich afspeelt in het interbellum. Redacteur Jeska Verstegen zoekt naar de verborgen groene wereld in de stad en doet daarvan verslag. Jolanda Janssen geeft een overzicht over ‘de volhouders’, ondernemers die 50 jaar of langer in het centrum gevestigd zijn. En natuurlijk lokaal nieuws zoals de renovatie van de De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein. (de ontwikkelingen bij verwijderen, is dubbelop)
Naast de vaste rubrieken als agenda, zo was het toen / zo is het nu, citaat van de straat en shoppen.

Met dank aan: Floris Tilanus, Stadsgoed, De Nederlandsche Bank, Het Leidseplein, eetcafe de Fles, Tinkerbell, Utrechtsestraat, Ping He art, uitgeverij Meulenhoff, architectenbureau Vroom, Bodyspice, Meat & Greek, Aurora, Domus Magnus, Jan Star, Kwekerij De Rooversbroek, Kerstbomen Amsterdam, Mail & Female, fysiotherapiepraktijk Hans van Rijswijk

no. 3 De nieuwe VijzelCourant

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

De derde editie van De Nieuwe VijzelCourant van 2020 is in week 32 verspreid in Amsterdam-Centrum tussen de Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht. In dit nummer onder andere aandacht voor de markt op het Amstelveld, trouwe bezoekers van café Krom, Friends of Art verandering van naam maar dezelfde mooie ansichtkaarten en posters aan de Keizersgracht, Schaken op het Max Euweplein, toerisme in Amsterdam, verborgen parels bij het Stadsarchief, haar laten knippen bij de kappersakademie, de krentenbol van columnist Felix Rottenberg en mooi recept van restaurant Senses.
Dat allemaal naast de vaste rubrieken: agenda, zo was het toen / zo is het nu, citaat van de straat, shoppen en een prachtige illustratie van Floris Tilanus.

#2 De Nieuwe VijzelCourant

De tweede editie van De Nieuwe VijzelCourant van 2020 is in week 18 verspreid in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht. De verschijningsdatum hebben we met een paar weken vervroegd in verband met het coronavirus. Het leek ons juist in deze tijd fijn om buurtberichten op de mat te vinden. In dit nummer onder andere aandacht voor de sluiting van boekhandel Schimmelpennink, de start van de bouw van de Vijzelgrachtgarage, 100 jaar cafe Mulder, de glas-in-loodramen van het Paradiso, de historie van het Cineac-gebouw, wonen op een filmset, een expert in slaap,  en RainCouture. Rain Couture en de renovatie van de De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein.
En natuurlijk weer de vaste rubrieken als agenda, zo was het toen / zo is het nu, citaat van de straat en shoppen.

#1 De Nieuwe VijzelCourant

De eerste editie van het jaar 2020 is in week 8 verspreid in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht. We lichten er wat onderwerpen uit: renovatie van de De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein. Mezzosopraan Merel Huizinga, won de prijs Amsterdammer van het Jaar 2019. Restaurant Pasta e Basta, die dit jaar zijn 25 jaar jubileum viert en een recept deelt. Ton Schimmelpennink van boekhandel Schimmelpennink vertelt over de gevallen mannen op het Weteringcircuit op 12 maart 1945. En zoveel meer.

2019, 1e jaargang

De Nieuwe VijzelCourant #4
De laatste editie van het het jaar is verspreid in de eerste week van december 2019 in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht. Met in dit nummer onder meer aandacht voor de verhuizing van Galerie Lieve Hemel. Boekrecensie van boekhandel Schimmelpennink. Stichting Gijzelgracht is in ruste gegaan nu de metro Noord/Zuidlijn een jaar soepel loopt. Illustrator Floris Tilanus tekende 1001 nacht in de Utrechtsestraat eind november en pakt het in januari weer op. Interview: Leve de Leidse, waar het fijn wonen is. We kijken met Historie bij het Deutzen Hofje. Fotoreportage zo was het toen / zo is het nu: de Reguliersgracht. En als bijzondere buurtgenoot Cees Schreurs aan het woord. Reportage over het Seemannsheim en het Stadsdorp Wetering+ . Shoppen in de buurt: vitamines bij The Natural Health Compagny, mannenkleding bij Black Body. Mooie klusspullen bij IJzerhandel Filet en een trui tegen de kou bij in Amsterdam we trust. Tot slot een mooie olie van Casa Del Gusto. En… in de rubriek uit het vat laten we ons verrassen door antieke wijnen bij Antique Wines Amsterdam in de Weteringbuurt. Ook voor een enkele bloem kan je terecht bij Flowers loves me in de Kerkstraat, vertelt Byoungsung in het ondernemersportret. Voor van lijf en leden brachten we een bezoekje aan de City Street Spa. Dan gaan we de keuken in met een heerlijk recept voor degenen die knoflook niet schuwen van Garlic Queen. Tot slot: hoe smaakt de koffie bij Village Bagels en welke kranten zijn er? Je leest het in onze krant die daar ook ligt.
De Nieuwe VijzelCourant #3
Verspreid vanaf 29 augustus 2019 in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht. Met in dit nummer onder meer aandacht voor de sluiting van Panini aan de Vijzelgracht. Boekrecensie van boekhandel Schimmelpennink. Reportage over Veilinghuis de Zwaan. Stadshoning te koop bij het Mercure Hotel. Shoppen: fietsbellen van Het Zwarte Fietsenplan, luxe luchtje bij A.A. Knoop Antiques, Decoration & Fine Arts, Delfts blauwe tegels bij Kramer, fijne windmolen van Tinkerbell en mooi papier bij Vlieger. En weet wat onder de kurk zit, weet je het niet vraag het Van Bakel & Cavé wijnhandel. En een heerlijk recept voor de ceviche van zeebaars van visrestaurant John Dory. Hoe smaakt de koffie bij Morlang en welke krant is er te lezen? En zoveel meer, veel plezier ermee.

De Nieuwe VijzelCourant #2
Verspreid begin juni 2019 in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht.
De Nieuwe VijzelCourant #1.

Verspreid eind februari 2019 in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht.

De oplage was 6.000 exemplaren.

Geef een antwoord